Yaylalar

 
1- İskobel Yaylası: Yazlık Köyü’nün güneyinde 2450m yükseklikte yer almaktadır.
Özelliği: Ksenophon’un Anabasis (Onbinlerin Dönüşü) adlı eserinde bahse konu olan onbin paralı askerin denizi ilk görerek anıt mahiyetinde taş yığını yaptıkları yerdir. Burası ayrıca Çakırgöl, Santa, Taiköprü, Camiboğazı ve Krom Vadilerinin kavşak noktası niteliğindedir.
Yaylada Elektirik mevcut olup, bakkal ve yeme içme imkanlarının yanı sıra konaklamave kamp yapabilme imkanları mevcuttur. Yayla camii vardır.
Ulaşım: İki şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Birincisi, Yazlık Köyü üzerinden Sümela Manastırının doğusundaki dağ zirvelerinde stabilize yol ile. İkincisi ise Sümela Vadisini takiben Taşköprü Yaylasının geçince sol yöne Selboğazı yaylası kavşağında ulaşılabilir.
 
2- Şolma Yaylası Turizm Merkezi
Ulaşım: Maçka ilçesinden batıya doğru 22 km. toprak yolla gidilebilir. Yolun 16 kilometresi zengin bitki örtüsüne sahip Kulin dağının içinden geçmektedir.
Özellikler: 1. 700 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Elektrik, su, telefon mevcuttur.
Konaklama - Yeme-İçme: Konaklama yeri bulunmadığından kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak bakkal, manav, kır kahvesi, kasap gibi küçük işletmeler hizmet vermektedir.
 
3- Lapazan Yaylası: Gürgenağaç köyünün güneyinde 2. 200 m. rakımlı yaylaya 27 km. toprak yoldan arazi vitesli araçlarla gidilebilir.
Özellikler: Altyapıya henüz kavuşmamış yaylada Haziran - Temmuz aylarında yer yer kar yığınları görülmektedir. Aşınmaya dayanıklı bitki örtüsü çim kayağına elverişlidir.
 
4- Kofrakol Yaylası: Yazlık Köyü sınırlar içerisinde olan bu yayla İlçeye 27km mesafededir. İlçeden hareketle Yazlık Köyü, Saveriksa Yaylası, Kusal Yaylası, Kebi Yaylası ve Sesli kaya mevkiinden devam edilerek yaylaya ulaşılır.
Özellikler: 2.050m yükseklikteki bu yayla Sümela Manastırını hakim bir şekilde görebilen noktada olması özellikle fotoğrafçılar açısından önem teşkil etmektedir. Bitki örtüsü zengin olup flora fauna çeşitliliğine sahiptir. Ayrıca Seslikaya-Sümela trekking yolunun başlangıcı olup yamaç paraşütü kalkış noktasıdır.
 
5- Maçka - Mavura Yaylası:Maçka'nın18,5 km. batısındaki Mavura yaylasına yaz aylarında minibüs bulunabilir.
Özellikler: Elektrik ve su olan yaylada, yayla mevsiminde kır kahvesi, bakkal, kasap, manav hizmet vermektedir. Mavura yaylasıyla Solma yaylası arası 3,5 km. orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüş için idealdir.
Konaklama-Yeme-İçme:  Konaklama yeri bulunmadığından kamp malzemeleri getirilmelidir. Temel ihtiyaçlar yayladaki günübirlik yerlerden karşılanabilir.
 
6- Maçka - Kiraz Yaylası: Maçka İlçesi Gürgenağaç Köyü arası 22 km. asfalt yol olup, Gürgenağaç Köyü’nden güneye doğru 7 km. toprak yolla ulaşılabilir. Yaz mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Özellikler: 1.660 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylanın içinden akan buz gibi suda alabalık avlanabilir, yaylada çim kayağı yapılabilir. Temmuz ayının üçüncü cuma günü "Ayeser Şenlikleri" kutlanmaktadır. Elektrik, PTT ve çeşme gibi altyapıya sahip yaylada, bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası hizmet vermektedir.

 
75- Hocamezarı Yaylası: Kozağaç Köyü sınırlarında olan bu yayla İlçeye 25km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Ortaköy istikametinde devam edilerek toprak araç yolu ile 20km sonra yaylaya ulaşılır.
Özellikleri: 2.220m yükseklikte, manzara ve seyir açısından önemli olan bu yayla Akarsu Köyü, Ağursa sırtları ve Coşandere Vadisini hakim bir şekilde görebilmektedir. Bitki örtüsü bakımından da zengindir.

 
8- Paparza Yaylası: Maçka İlçesinde hareketle Erzurum Kara yolu üzerinden 20km sonra Başar Köyüne bitiminden sağ yönden gidilerek İstama Mezrasına ulaşılır. İstama Mezrasından 6km toprak yol ile Paparza Yaylasına varılır.
Özellikleri:2.000m yükseklikte olan bu yayla, manzara ve seyir noktaları açısından özellikle fotoğrafçılar için güzel görünümler sunmaktadır. Ayrıca bitki örtüsü bakımından zengin olup yaban hayvanları izlenip, görüntülenebilir.
 
9-Bodamış Yaylası: Güzelyayla Köyü sınırlarında olan bu yayla İlçeye 28km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Trabzon-Gümüşhane kara yolundan devam edilerek Güzelyayla Köyüne varılır. Köyün orman çıkışından toprak araç yolunu takiben Yıldırım Alabalık Çiftliği geçildikten sonra yaylaya varılır.
Özellikleri: 2.100m yükseklikte olup Hamsiköy Vadisini kısmen görebilen bir noktada olması, manzara ve seyir açısından önemlidir. Bölgede bakkal ve kasap mevcuttur.
10: Giresunda Yaylası: Hamsiköy sınırları içerisinde olan bu yayla Maçka İlçesinden 32km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Erzurum Karayolu üzerinden Hamsiköy istikametinde devam edilerek Pervanlar Dinlenme Tesisleri bitiminden ilk yol ayrımından sağ yönde devam edilerek Giresunda Yaylasına ulaşılır.
Özellikleri: 2.140m yüksekliktedir. Yaylanın güneyinde yer alan Horon Düzü Tepesi şenliklerin yapıldığı ve Hamsiköy Vadisini kuş bakışı görebilen en önemli noktadır. Zengin bitki örtüsü ve flora fauna çeşitliliğine olup yaban hayvanları izlenip, görüntülenebilir.
 
11-Balahor Yaylası: Hamsiköy sınırları içerisinde olan bu yayla Maçka İlçesinden 30km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Erzurum Karayolu üzerinden Hamsiköy istikametinde devam edilerek Zigana Yayla Tatil Köyü bitiminden Malova Mezrasını takiben 3km sonra yaylaya ulaşılır.
Özellikleri: 1.910m yüksekliği olan ve Zigana Yayla Tatil Köyü’nü kısmen görebilen yayla, manzara ve seyir açısından önemlidir. Zengin bitki örtüsüne sahip olup yaban hayvanları izlenip, görüntülenebilir.
 
12- Lişer Yaylası: Maçka İlçesinden batıya doğru 20 km. toprak yoldan Ocaklı Köyü
ve Figanoy Yayla mevkiinden geçilerek 5km sonra Lişer Yaylasına Ulaşılır.
Özellikleri: 1.915m yüksekliktedir. Konaklama, yeme-içme gibi olanakları mevcut olup 7 Temmuz t Soğuksu Şenlikleri en önemli özelliğidir.
 
13-Erenler Yaylası: Sındıran Köyü sınırlarında olan bu yayla Maçka İlçesinden 22km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Erzurum Karayolu üzerinden Çatak Köyü sapağından sağ yöne dönülerek Sındıran köyüne varılır. Sındıran Köyünden hareketle torak araç yolu ile yaylaya varılır.
Özellikleri: 1.880m.yüksekliktedir. Manzara ve seyir bakımından Lişer Yaylası ve Yaylabaşı Köyü yaylalarını görebilen hakim bir noktada olan bu yayla bitki örtüsü bakımından da zengindir. Ayrıca bölgede yaban hayvanları izlenip, görüntülenebilir.
 
14- Ortayayla: Yaylabaşı Köyü sınırlarında yer alan bu yayla Maçka İlçesinden 22km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Erzurum Karayolu üzerinden Çatak Köyü sapağından sağ yöne dönülerek Yaylabaşı Köyüne varılır. Köy bitiminden orman zonu içerisinden devam edilerek toprak araç yolu ile 7km sonra yaylaya ulaşılır.
Özellikleri: 1.970m yüksekliktedir. Bitki örtüsü bakımından zengin olup dere yatağında alabalık avı yapılabilir. Flora-fauna çeşitliliğine sahiptir ve fotoğrafçılar açısından önem teşkil etmektedir.
 
15- Sırhanlı Yaylası: Maçka İlçesinde 40km uzaklıkta olan yayla Şimşirli Köyünden hareketle Beşirli Mahallesin mevkiinden devam edilerek Tahte Mezrası, Maden ve Tuzla Boğazı mevkiinden geçilerek yaylaya ulaşılır.  
Özellikleri: 2.050m yüksekliktedir. Bitki örtüsü bakımından zengin ve flora fauna çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca fotoğrafçılar için manzara ve seyir alanlarına sahiptir.
 
16- Arnastal Yaylası: Yazlık Köyü sınırlar içerisinde olan bu yayla İlçeye 44km uzaklıktadır. İlçeden hareketle Sülema manastırını takiben Taşköprü yayla mevkiinden 24km toprak araç yolu ile yaylaya ulaşılır.
Özellikleri: 2.250m yüksekliktedir. Vadilerin kesiştiği bir noktada bulunun yayla Çataltepe Şehitliği ve Santa Harabelerine yakınlığı ile önemlidir. Zengin bitki örtüsü,  manzara ve seyir alanları ve yaban hayvanları izlenimleri için ayrı bir öneme sahiptir.
 
17- Turnagöl Yaylası: Maçka İlçesinde 35km uzaklıkta olan yaylanın 17km asfalt 18km toprak araç yoludur. Gürgenağaç Köyünden hareketle Mandagöl Mezrası, Alt Yayla ve Lapazan Yaylası güzergahından devam edilerek yaylaya ulaşılır.
Özellikleri: 2.420m yükseklikte, geniş düzlükleri ve zengin bitki örtüsüne sahip olan bu yayla manzara ve seyir açısından da önemlidir. Ayrıca bölgede yaban hayvanları izlenip, görüntülenebilir.
 
 
 
 
 
Fatih Mah. Atatürk Cad. No:53 61750 Maçka / TRABZON
04625122888