Güzergah Adı: Anabasis Yolu “Onbinlerin Dönüşü Doğal ve Kültürel Yürüyüş Parkuru(Gümüşhane’den Trabzon’a)”
Güzergah Adı: 70km
Yürüyüş Süresi: 5-6 Gün
Maçka Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Turizme Yönelik Mali Destek Programı kapsamında finanse edilen Alternatif Turizm Projeleri ile “Anabasis Yolu” envanteri hazırlanarak turistlerin hizmetine açılmıştır.
Olay, M.Ö 400 yılında Pers kralının ölümü üzerine iktidara sahip olmak isteyen iki prensin savaşı ile başlar. Pers prensi Kyros, ağabeyi kral Artakserkses'e karşı Grek paralı askerlerini de içine alan bir orduyla Lidya'nın Sardes kentinden yola çıkar. Fırat üzerinde Kunaksa'da yapılan savaşta Kyros ve generalleri öldürülünce, yurtlarından 2400 km. uzakta, sarp ve düşman bir ülkede kalan gönüllüler; Ermenistan üzerinden Karadeniz’e ulaşmak için çok zahmetli ve oldukça ümitsiz bir yolculuk içerisine girerler. Bayburt’a kadar gelen ordu denize ulaşmak istediklerini belirterek Bayburt’tan bir rehber ile birlikte denizi görmek istedikleri noktaya yani Thekes (bu günkü Maçka İskobel Yaylasına) tepesine varırlar. Burada denizi gören Onbinlerin yaşam pınarları fışkırır. Sevinç gözyaşları içerisinde hıçkıra hıçkıra ağlayarak Thalassa! Thalassa!( Deniz! Deniz! ) diye naralar atarlar. Kurtuluş anıtı mahiyetinde her asker bir taş getirip burada bir taş yığını yaparlar ve bu tepeye “Thekes(Maçka İskobel Yaylası) Tepesi’ tepesi adını verirler. Thekes Tepesinden Maçka’ya inen ordu buradan Trabzon’a giderek denize ulaşır.
Başlangıç ve Bitiş: Sümela Manastırı’nın güney doğusunda 2200m rakımlı Dilaver Yaylası’ndan başlayan parkur Meryemana ve Galyan Vadilerini birbirinden ayıran Saman(Semon) Dağı zirvesinden Sümela Manastırını seyir halinde Yazlık Mahallesi içerisinden Maçka ilçesine, oradan da Örnekalan(Mağura) Köyünü takiben Soldoy Boğazı, Mağmat Boğazı istikametinden Çukurçayır, Beztepe ve Trabzon Limanına ulaşarak sona eriyor.
Başlangıç Noktasına Ulaşım: Maçka Şehir Merkezinden başlayarak Sümela Manastırı -Çakırgöl Turizm Merkezi istikametine devam edilir. Kurtdere Köprüsünden Dilaver yaylası istikametine dönülür. Koordinat: N 40.616578 E 39.708499
Parkurun Diğer Özellikleri: Parkur üzerinde bulunan Dilaver yaylası, Selboğazı yaylası, Kofrakol yaylası, Kusal yaylası, Düzler Mezrası, Sevinç Boğazı, Mağmat Boğazı Kamp yapmak için uygun alanlardır.
Güzergah Adı: Sümela Yolu
Güzergah Adı: 33km
Yürüyüş Süresi: 2-3 gün
Parkur Bilgileri: Maçka şehir merkezinden başlayan parkur Yazlık(livera) Köyüne ulaşıyor. Yazlık Köyü akabinde, Livera Kalesi, Pilavdağı Lagana ve Gelincik Düzü mezrası, Cuma, Rışk, Saveriksa, Kusal, Seslikaya-Kofrakol, Omela, İskobel Yaylalarını geçerek Selboğazı Yaylasına varıyoruz. Buradan sonra vadiye doğru iniş yaparak Taşköprü Yaylasından Sümela Manastırına varıyoruz.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Profesyonel yürüyüşçüler için ise iki günde aşılabilir. Bölgede görülecek çok sayıda yayla, yaylacı, yayla evleri mevcut. Flora ve fauna bakımından oldukça zengin ve fotoğraf meraklıları için sonsuz fırsatlar bulunuyor.
Güzergah Adı: İskobel Yaylası-Santa Harabeleri Yürüyüş Yolu Rotası 2400m (Seyyah Yolu)
Parkur Uzunluğu: 15km
Yürüyüş Süresi: 6-7 Saat
Yürüyüş Mevsimi: İlkbahar, Yaz, Sonbahar
Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır. Sümela Manastırından güneye vadiye doğru stabilize araç yolu ile Taşköprü Yaylası- Uzun Ali tesislerinden geçilerek ilk yol ayrımından sola (doğu yamaca) doğru yol takip edilerek İskobel Yaylası Selboğazı Mevkiine ulaşılır. Maçka-İskobel Yaylası 27 km mesafededir.
Güzergah Bilgileri: Selboğası Yaylasından Koflakoz Yaylasına geçilir, güney batıya doğru giden patika kullanılarak vadiye doğru inilir ve doğal maden suyuna ulaşılır. Maden suyundan hareketle kuzeye doğru giden araç yolu takip edilir. Yol ayrımından parkur iki rota şeklinde ayrılmaktadır.
1. Rota Seyyah yolu, Sol tarafa giden yoldan Kofrakoz Yaylası, Lapazan Yaylası, Çataltepe Şehitliği, Karagöz Yaylası takiben Santa Harabelerine gidilir.
2. Rota Seyyah yolu, sağ tarafa giden yoldan Koflakoz Yaylası, Yeni Yayla güzergahını takiben Santa Harabelerine geçilir.
Bu güzergahlarda toprak araba yolu ve patika yol kullanılmakta olup güzergah boyunca doğal kaynak sularının zenginliğine, 2000-2500m yüksekteki doğu alpin flora-fauna çeşitliliğine ve zengin bitki örtüsüne rastlanmaktadır. Zorluk derecesi oldukça yüksek olup geniş manzara ve seyir alanlarına hakim bu güzergah fotoğrafçılık açısından da ilginç görünümler sunmaktadır. Parkur sonunda dini, ticari ve kültürel önem taşıyan günümüzde Piştoflu, Binatlı, İşhanlı, Terzili, Çakallı, Zurnacılı ve Sincanlı-Kozlu olmak üzere 7 mahalle, 300’ü aşkın tarihi ev ve çok sayıda kilise bulunan tarihi Santa bölgesine ulaşılmaktadır.
Güzergah Adı: Gofrakol Yaylası-Sümela Yürüyüş Yolu Rotası 2018m
Parkur Uzunluğu: 4 km
Yürüyüş Süresi: 2-3 saat
Yürüyüş Mevsimi: İlkbahar, yaz, sonbahar
Parkur Başlangıç Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle Yazlık Köyünü takiben Düzler Mezrası, Raşi, Saveriksa Yaylası, Kusal Tepesi mevkilerinden devam edilerek Gofrakol Yaylasına varılır. Maçka-Gofrakol Yaylası 28 km mesafedir.
Güzergah Bilgileri: Parkurun başlangıç noktası Kofrakol Yaylası Seslikaya mevkii sisli olmadığı zamanlarda Meryemana Vadisi, Sümela Manastırı ve Galyan Vadisi ile birlikte Trabzon, Boztepe’yi görmesi ve hatta denizle görsel bir bağ kurması bakımından üstün görüş alanına ve zengin bitki örtüsüne sahiptir. Kayalık yapısının etrafında barındırdığı sarıçiçekli ormangülleri ile beraberinde yapraklı ve ibreli karışık orman ağaçları çevrenin panoramik olarak algılanmasına imkân sağlayan önemli bir fotoğraf noktasıdır. Ayrıca doğa eğitimi için uygun bir platform olup bu alan Kafkasya Huş Tavuğu, Çengelboynuz Dağ Keçisi, domuz, ayı gibi yaban hayvanlarının beslenme, üreme ve yayılma alanıdır. Parkur yorucu ve kısmen de tehlikelidir. Orman zonu içinde patika bitimindeki toprak yol Sümela Manastırı’na kadar devam etmekte olup bu toprak yol aynı zamanda dağ bisikleti parkuru olarak da kullanılmaktadır.
Diğer Günü Birlik Yürüyüş/Trekking Rotaları
Düzler Mezrası-Yazlık Köyü Kısa Bağlantı Rotası: Parkur uzunluğu 3km olup 1-1,5 saatte yürünmektedir. Su kaynakları ve bitki örtüsü zengin olan bu rota zorluk derecesi bakımından orta seviyeli yürüyüşçüler için idealdir. Manzara ve seyir bakımından fotoğrafçılar için önem teşkil etmektedir. Aynı zamanda rota boyunca Maçka, Yazlık Köyü, Kale, Lagana Mezrası, Aşağı Kale ve Şapel görülmektedir. Parkur Yazlık Köyü Köybaşı Mahallesi toprak araç yolunda sona erer.
Lagana Mezrası-Yazlık Köyü-Maçka Yürüyüş Rotası: Başlangıcı Onbinlerin Dönüş rotasının bitimi olan parkurun uzunluğu 7km olup 2-3 saatte yürünmektedir. Bitki örtüsü ve su kaynakları zengindir. Manzara ve seyir açısından Cuma Tepesi, Yazlık Köyü, Maçka, Düzler Mezrası, Diril Kalesi, Şapel görülmekte olup fotoğrafçılar için önemlidir. Rotanın başlangıcından 2km sonra Yazlık Köyü Başı yamaç paraşütü kalkış pistine ulaşılır. Rota boyunca yer yer taş döşemeli zeminlerden geçilerek Maçka İlçesinde sona erer.
Gürgenağaç-Güzelce Yürüyüş Rotası: 1900m yükseklikte bulunan bu rota 17km uzunluğunda olup İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yürüyüş mevsimine uygundur. Güzergah kısmen patika kısmen de toprak araba yolundan oluşmaktadır. Zorluk derecesi orta seviyeli yürüyüşçüler için uygun olup su kaynakları bakımında da zengindir.
İspendamoz- Altındere Yayla Yürüyüş Rotası: 12km uzunluğunda olan parkur ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yürüyüş mevsimine uygundur. Zorluk derecesi bakımından orta seviyeli yürüyüşçüler için idealdir. Kısmen patika de toprak araba yolundan devam eden parkur orman zonu içerisinde devam etmekte olup Sümela Manastırını’nın karşı yamaçlarında son bulmaktadır. Manzara ve seyir açısından öenmlidir.
Yazlık Köyü-Yeni Köy Yürüyüş Rotası: 13km uzunluğunda olup İspanyol Anıtı, Galyan Vadisi, Kapı Köyü, Konaklar Köyü güzergahlarını geçerek Yeni Köye ulaşılır. Parkurun bitiş noktası Atasu Barajı’dır. Parkurun zorluk derecesi yüksektir ve su kaynakları bakımından zengindir.
Samandıra-Karaağaç Yürüyüş Rotası: 12km uzunluğunda olup Samandıra Mezarasından hareketle toprak araç yolunu takiben dağ sırtlarından Karaağaç Yaylası ve Sümela Manastırına ulaşılır. Zorluk derecesi yüksektir.
Sümela-Kırantaş Köyü Yürüyüş Rotası: 10km uzunluğunda olup zorluk derecesi yüksek ve su kaynakları bakımından zengindir. Sümela Vadisinden başlayarak orman zonu içinde devam edilir. Meryamana Manastırının dağ sırtından Kırantaş Köyü-Dikkaya Köyü sırtını takiben Coşandere Vadisine ulaşılır.